poniedziałek, 10 listopada 2008
Rogale marcińskie w Poznaniu
Marcińskie rogale (zwane też świętomarcińskimi) są jednym z symboli Poznania. W miniony piątek, 7 listopada, na poznańskim Rynku fotografowałem pokaz ich wypieku.
Rogale robi się z ciasta półfrancuskiego. Wypełnione masą z białego maku, z rodzynkami, orzechami, mielonymi figami lub daktylami, polane lukrem, są bardzo pożywne. Poznaniacy objadają się nimi szczególnie w imieniny Marcina przypadające 11 listopada, turyści kupują przez cały rok.
Na straży przestrzegania tradycyjnej receptury wypieku stoi Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która wydaje certyfikat, uprawniający do posługiwania się nazwą rogal marciński (świętomarciński). Znak towarowy „Poznański Rogal Świętomarciński” chroniony jest patentem, a od paru tygodni rogal jest zarejestrowany jako produkt regionalny chroniony przez Unię Europejską.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz